EV GÜVENLİĞİ

Aşağıdaki bilgiler; Türkiye dahil birçok ülkenin emniyet teşkilatının, güvenlik organizasyonlarının, büyük güvenlik firmalarının vermiş olduğu bilgiler ve tecrübelerin derlenmesi sonucu 1de1.com tarafından oluşturulmuştur. Hırsızlık, tecavüz, saldırı gibi kaza denemeyecek olaylar karşısındaki güvenlik kastedilmektedir ve bulabileceğiniz en kapsamlı güvenlik araştırmalarından biridir.

Tüm öneriler, yaşanmış veya yaşanması muhtemel kötü olaylardan yola çıkılarak ve saldırganların kullandığı yöntemler de göz önüne alınarak verilmektedir. Başınıza herhangi istenmeyen bir olayın gelmesi ihtimaline karşı; size, sevdiklerinize ve mallarınıza hiçbir zarar gelmemesi ya da minimum zararla kurtulabilmeniz için lütfen yazılanları dikkatle inceleyin.

 

Yazının tamamını Word dokümanı halinde indirebilir ve arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz (54KB) > guvenlikev.doc <

 

Kapılar

Kapınızı ve çerçevesini mümkün olduğunca sağlam yapın. Malzemesi çelik (çelik ve demir saç karışımı) ya da çok sağlam olmak kaydıyla tahtadan olabilir. Kapı ve çerçeve arasında hiçbir boşluk olmamalıdır. Bu boşluk bir levye yardımıyla kapının kanırtılarak açılması için kullanılabilir.

Tahta bir kapının kilit kısmını metal ile koruyun. Kapıyı kapalı tutan tek yer kilit kısmıdır ve art niyetli bir kişinin zorlamasına, delik delmesine, levye ile kanırtmasına engel olmak için sağlamlaştırılmalıdır.

Pencereler ve balkon kapıları, giriş kapılarından sonra seçilen ikinci hedeflerdir. Dışarıdan ulaşılması mümkün olan bu yerlerin mümkün olduğunca sağlam olmasına özen gösterin. Gerekliyse parmaklık veya kırılmayan özel cam taktırın.

Sürgülü kapılar evin en zayıf bölgelerinden biridir. Normalde basit bir kilit mandalı dışında korumaları yoktur ve kolayca açılabilirler. Bunlara mutlaka özel bir ek kilit taktırın. Havalandırma amaçlı açık bırakmanız gerekiyorsa bir insanın giremeyeceği kadar bir aralık bırakıp, sürgü yoluna sağlam bir engel koyun.

Eğer bir arka kapınız ya da evinize de girişi bulunan bir garaj kapınız varsa en az ön kapınız kadar sağlam olmalıdır. Sizin için önemsiz gibi görünen bir arka kapı, bir hırsız için ön kapı gibidir.

Evden kısa süreliğine dahi ayrılsanız kapınızı kesinlikle açık bırakmayın. Hırsızlık olaylarının birçoğu hiç zorlanmadan girilen evlerde gerçekleşmektedir ve bu gibi durumlarda özendirici unsurdan dolayı yakalanan hırsızlara çok daha az ceza verilmektedir.

Evde yoksanız kapınıza hiçbir not bırakmayın ve not bırakma ihtimali olan kişileri uyarın. Zorunluluk durumunda size iletilmesi gereken mesajın, güvendiğiniz bir komşunuza verilmesini sağlayın.

Şüpheli gördüğünüz şahıslara kesinlikle kapıyı açmayın. Mutlaka açmanız gerekiyorsa sürgüyü (zinciri) kullanın ve kişiden kimliğini ispat edecek bir şey göstermesini isteyin (polis dahi olsalar). Her halükarda şüpheyle yaklaşın. Unutmayın burası sizin eviniz ve kimseye kapıyı açmak zorunda değilsiniz!

Bir yabancıyı kesinlikle evinize almayın! Anket yapmak, hediye vermek, su istemek, telefon etmek gibi sebepler uydurabilirler.

Çocuğunuz evde yalnızsa kapıya gelen hiç kimseye cevap vermemesini öğretin. Tanıdık dahi olsalar.

Mümkünse apartman kapısında sesli ya da kameralı bir sistem olmasını sağlayın. Daire kapınızda ise mutlaka gözleme deliği (vizör) bulunsun ve gelen herkesi önce buraya bakarak tanımlayın. Gelen kişiyi gözleme deliğinden göremiyorsanız ya da şüpheli görüyorsanız kapıyı açmayın.

Apartman kapınıza; yöneticinizin imzası bulunan ve satıcı, pazarlamacı, dilenci ve benzeri apartman ile ilgisi olmayan kişilerin girmesinin yasak olduğunu belirten kolayca görülebilir bir yazı asın.

 

Kilitler

Kilitleriniz mümkün olduğunca yeni teknoloji ve sağlam olsun. Klasik kilit dilleri oldukça zayıf bir koruma sağlarlar. Bu yüzden kam, mil ve benzeri yeni tip kilitler tercih edilmelidir. Çift kilit kullanmanız idealdir.

Kilitleriniz süs değildir, onları kullanın! Kilitli bir kapı dahi açılabiliyorken kilitlenmemiş bir kapınızın olması düşünülmemelidir.

Daire kapınızın önüne gelen kişiler ile güvenli bir mesafeden konuşmanızı sağlayacak bir sürgünüz, zinciriniz veya emniyet kilidiniz olmalıdır. Bunlar; kapının birkaç santimden fazla açılmasını engeller ancak çok dikkatli olmalısınız çünkü güçlü bir tekme ile kırılmaları oldukça kolaydır.

Evden ayrılırken kesinlikle anahtarınızı evinizin yakınlarında (paspas altı, saksı altı, elektrik-doğal gaz-su kutuları ve benzeri...) saklamayın. Mutlaka gerekliyse, güvendiğiniz bir komşunuza yedek bir anahtar bırakın.

Anahtarlarınızdan birini dahi kaybetseniz kilitlerinizi değiştirmeyi ciddi olarak düşünün.

Bir eve taşındıysanız mutlaka eski kilitleri değiştirin. Size teslim edilen anahtar sayısı tam dahi olsa bunların kopyalanıp kopyalanmadıklarını bilmeniz mümkün değildir.

Anahtarınızı, güvenilirliği şüpheli kişilere kısa süreliğine dahi olsa emanet etmeyin. Bir anahtarı kopyalamanın en fazla 1-2 dakika sürdüğünü hatırlayın.

Anahtarlarınızın üzerinde, özellikle adresinizin tespit edilmesini sağlayabilecek hiçbir not bulundurmayın.

 

Evden Ayrılırken veya Seyahate Çıkarken

Perdelerinizi, panjurlarınızı (en azından bir kısmını) tamamen kapatmayın ancak evin boş olduğunu gösterecek kadar da açmayın.

Evde bulunmadığınız zaman giriş kapınızdan duyulabilecek bir radyoyu açık bırakın. Geceleri de dışarıdan görülebilecek bir ışığınızı açın. Gündüz vakti evde yanan bir ışığın çok dikkat çekeceğini unutmayın bu yüzden uzun süreli seyahatlerinizde otomatik olarak açılıp kapanan ışık sistemleri kullanmalısınız. Bu sistemler belirli saatlerde evinizdeki ışık, radyo, televizyon gibi cihazları otomatik olarak açıp kapatırlar ve evde olduğunuz izlenimini uyandırırlar.

Uzun bir seyahate çıkıyorsanız posta kutunuzda ya da kapınızda postaların birikmesini engellemek için bir komşunuzdan ya da güvendiğiniz birisinden düzenli olarak bunları almasını rica edin. Bu tip birikimler hırsızların dikkat ettikleri şeylerden biridir.

Güvendiğiniz bir komşunuza seyahatinizle ilgili tarih bilgilerini verin ve acil bir durumda sizi araması için telefon numaranızı bırakın. Evinizde alarm varsa çalması durumunda ne yapması gerektiğini anlatın ve arada bir kendisini arayarak evinizin durumuna dikkat etmesini sağlayın.

Evde olmadığınız zamanların, evi emanet ettiğiniz kişi dışındaki hiç kimse tarafından bilinmesine izin vermeyin. Bazen güvendiğiniz bir kişinin bile bu bilgiyi kolaylıkla ağzından kaçırabileceğini unutmayın.

Telesekreteriniz varsa evde uzun süre olmayacağınızı ifade eden bir mesaj bırakmayın. Sadece o anda yanıt veremediğinizi belirtin.

Güvendiğiniz bir arkadaşınızın belirli aralıklarla evinizi kontrol etmesini hatta gece kalmasını sağlayın.

Telefonunuzun sesini kısın. Uzun uzun çalan ve yanıt verilmeyen bir telefon etraftaki bir hırsız için iyi bir işarettir.

Kış aylarında boş bıraktığınız müstakil bir eviniz varsa; bir komşunuzdan ya da görevliden, evin yürüme yolu üzerindeki karları temizlemesini isteyin.

 

Ev Çevresi

Evinizin etrafında görüş mesafenizi kısıtlayacak, art niyetli bir kişinin kolayca saklanabileceği veya evinize girişini kolaylaştıracak yerler olmamasına dikkat edin. Çalı ve ağaçlarınızı bunu engelleyecek şekilde budayın ve bahçenizin çevre düzenlemesini iyi bir şekilde yapın.

Apartman giriş kapısının ve ev çevresinin iyi ışıklandırılmış olmasına ve ampullerin korunmuş olmasına dikkat edin. Bu; hem art niyetli kişilerin evden uzak durmalarını sağlayacaktır hem de sizin eve giriş çıkışınız sırasında güvende olmanızı sağlayacaktır.

Posta kutunuza ya da zilinize tam isminizi yazmayın (özellikle de yalnız yaşayan bir bayansanız). İsminizin baş harfini ve soyadınızı yazmanız yeterlidir. Bazı kişiler isminizden telefon numaranızı tespit etmekte ve telefon ederek evde olup olmadığınızı rahatlıkla anlayabilmektedir.

Evinizin etrafında art niyetli bir kişinin faydalanabileceği gereçler bırakmayın. Merdiven, çekiç, tornavida ve benzeri tüm araç gereçler buna dahildir.

Hem iyi bir alarm hem de savunma unsuru olduğu için evinizin durumu müsaitse bir köpek alabilirsiniz. Yine de bunun kesin güvenlik anlamına gelmeyeceğini unutmayın.

Köpeğiniz yoksa bile evinizin girişinde-bahçesinde bir ağaç varsa; bu ağaç üzerine bir köpek zinciri takın. Ayrıca bahçe giriş kapınıza “Köpek Var”, “Dikkat Köpek” gibi bir uyarı yazısı asın. Önünde tabak olan boş bir köpek kulübesi yaptırmanız da çok etkili bir caydırma yöntemidir.

Evinizi düzenli olarak gözlemlediğini düşündüğünüz biri varsa. Garip görünüşlü biri evinize gereğinden fazla ilgi gösteriyorsa polise haber vermekten çekinmeyin.

Acil bir durumda görevlilerin evinizi kolayca bulup ulaşabilmesi için evinizin kapı numarasının dışarıdan rahatça görülmesini sağlayın.

Ev çevresinde bulunan bozulmuş arabalar, yanmayan sokak ışıkları, yazı yazılmış resim çizilmiş duvarlar, kirli sokaklar suçluları çeken unsurlardır. Bunların en kısa zamanda giderilmesini sağlayın.

Apartmana girerken sizinle beraber girmeye çalışan kişilere karşı uyanık olun. Unutmayın, içeri girmelerine izin vermek zorunda değilsiniz. Kiminle görüşmek istiyorlarsa o kişinin izni sağlanana kadar giremeyeceğini belirtin veya görüşülecek kişiyle siz konuşun.

Apartmana girerken kapının önünde anahtarlarını arıyormuş gibi çantasını karıştıran biri, sizi içeri girmek için kandırmaya çalışıyor olabilir. Kim olduğunu öğrenmeye çalışın, tabi güvenli bir mesafeden.

Yeni aldığınız değerli eşyaların paketlerini, ne oldukları anlaşılamayacak şekilde parçalayın ve bu şekilde çöpe atın. Normal ya da yılbaşı gibi özel günlerde çöp kutunuzdaki paketler evinizin girilmeye değer olduğunu gösterecektir.

Evinizdeki ilgi çekebilecek herhangi bir eşyanın pencerelerinizden direkt görünmesine engel olun. Bu gibi davet edici durumlar hem sizin açınızdan fazladan risk yaratır hem de muhtemel bir hırsızlık olayında hırsıza verilecek cezanın azalmasına neden olur.

Evinizin kapısının ya da camlarından birinin kırık olduğunu görürseniz, içeriden olmaması gereken sesler geliyorsa eve girmeyin ve hemen polise haber verin.

Evinizin etrafındaki aktiviteler (sosyal aktiviteler, tamirat, çalışma vs.) hakkında bilgi sahibi ve ilgili olun. Şüpheli yada şüpheli olmayan durumları anlayabilmeniz için bu gereklidir.

Komşularınızı ve evinizin çevresini iyi tanıyın. Komşularınızla iyi geçinmek zorunda değilsiniz ancak kimin komşu kimin yabancı olduğunu bilmeniz gerekir.

Hem kendi hem de komşularınızın iyiliği için çevrenizdeki olaylara karşı duyarlı olun ve şüpheli durumları ilgili makamlara bildirin.

 

Genel

Telefonunuzun programlanabilir hızlı arama tuşları varsa, acil durumlarda aranabilecek numaraları (polis, itfaiye gibi) programlayın ve bunu kullanabilecek yaştaki çocuklarınıza da öğretin.

Değerli eşyalarınızı saklamak için evinize bir kasa alabilirsiniz ancak sürekli kullanmadığınız tüm değerli eşyaları (mücevher, evrak, para gibi) kiraladığınız bir banka kasasında saklayın.

Bir hırsız için en karlı çalışma şekillerinden biri de, çalınan bir eşyanın yerine alınan yeni eşyayı da çalmaktır. Yaklaşık 1 aylık bir süre içerisinde düşük de olsa bu ihtimal vardır, dikkatli olmalısınız.

Evinize uygun bir alarm takın. Bu bir zorunluluk olmamakla beraber basit hırsızlıklar için çok büyük caydırıcılığı vardır. Hareketi algıladığında yanan bir ışık gibi, alarm olmasa bile uyarı yerine geçebilecek basit bazı önlemler de alabilirsiniz. Çok pahalı çözümlerin size uygun olup olmadıklarını iyice irdelemeniz gerekir.

Siz evdeyken evden olmaması gereken sesler geliyorsa, mümkünse sessizce evden ayrılın ve polise haber verin, mümkün değilse kendinizi odanıza kilitleyin ve telefonunuz varsa polise haber verin. Saldırgan odanızdaysa panik yapmayın ve gidene kadar uyuduğunuza inandırmaya çalışın. Bu şekilde, amaç saldırı değilse (ki büyük ihtimalle olmayacaktır) canınızı tehlikeye atmamış olursunuz. Amaç saldırıysa, uyuduğunuza inanan kişiye saldırı anında gerekli tepkiyi vererek şaşırtabilirsiniz. Kaçan bir saldırganı kesinlikle takip etmeyin, bunu polislere bırakın.

Tamir veya benzeri durumlar için evinize gelen kişilerin kimliklerinden emin olun. Şüpheniz varsa bağlı olduğu kurumu arayarak isimlerini teyit etmelerini isteyin, ancak kişinin kendisinin size verdiği telefon numarasına güvenmeyin.

Evinizde ateşli silah bulunduruyorsanız nasıl saklanması ve kullanılması gerektiğini en iyi şekilde öğrenin. Birçok yaralanma ve ölüm, güvenliğiniz için sakladığınız silahlar yüzünden olmaktadır. Ayrıca, hiçbir şiddet unsuru içermeyecek bir hırsızlık girişiminin, sadece sizde silah olduğu için istenmeyen ve beklenmeyen sonuçlara varabileceğini de unutmayın.

Asansöre sizden sonra şüpheli bir şahıs binerse en kısa sürede inebileceğiniz bir katın düğmesine basın ve inin. Eğer bineceğiniz asansörde şüpheli bir şahıs varsa binmeyin ve bir sonrakini bekleyin. Asansör içerisinde bir sorun meydana gelirse alarm düğmesine basarken dikkatli olmalısınız çünkü birçoğu asansörü durdurur, birçoğu da hiçbir işe yaramaz. Yapmanız gereken biran evvel asansörden çıkmaya çalışmaktır. Kontrol paneline her an rahatça ulaşabileceğinizden mutlaka emin olun.

Evinizdeki değerli elektronik cihazların seri numaralarını bir yere not edin. Ayrıca mümkünse değerli eşyalarınızın fotoğraflarını ya da video görüntülerini çekin ve saklayın.

Değerli evraklarınızın da fotokopilerini çekin ve ayrı bir yerde saklayın. Kredi kartı numaralarınızı ve çalınması durumunda aranacak telefonlar numaralarını da güvenli bir yere not edin.

Mümkün olan değerli eşyalarınıza (elektronik cihazlar gibi), sizin olduklarını ifade eden özel bir işaret koyun (isim, ehliyet numarası gibi). Bu; satılmalarını zorlaştıracağı için hırsızları bir kez daha düşündürecektir. Ayrıca polisin olayı takip etmesini ve çalıntı malın sahibini bulmasını kolaylaştıracaktır.

Sigorta yaptırın. Her türlü soruna karşı içinizin rahat etmesi ve kayıplarınızın karşılanabilmesi için evinizi kapsamlı bir şekilde sigortalayın.

 

Buradaki bilgiler; kaynak olarak açık site ismimizin (www.1de1.com) yazılması şartıyla yazılı ve elektronik ortamlarda yayınlanabilir.

 

Diğer yazılarımızdan ve gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız lütfen TIKLAYIN

Düşüncelerinizi, önerilerinizi, isteklerinizi, bilgi ve görüşlerinizi bizimle paylaşmak istiyorsanız lütfen TIKLAYIN

 

© 2002

www.1de1.com