Yemek Tarifleri > Resimli Yemek Tarifleri > Pizza Tarifi Pizza TarifiZüğürt Ağa
Malzemeler ;
Pizza Hamuru için ;
- 2.5 su bardağı un (yaklaşık 500gr.) - 1 su bardağı süt - 1 tatlı kaşığı kuru maya - Yarım tatlı kaşığı toz şeker - 50 gram margarin - Bir tutam tuz
Pizza Sosu ve Harcı için ;
Pizza Sosu ; - 1 domates - 1 çorba kaşığı salça - 1 çorba kaşığından az zeytinyağı -
Kimyon,
tuz ve karabiber Pizza Harcı ; -
150
gram sosis -
150 gram
mantar -
50-100
gram dilimlenmiş siyah zeytin, -
1 çorba
kasesi mısır -
1 adet
domates -
1 adet
dolmalık biber (kırmızı) -
1 adet
dolmalık biber (yeşil) -
250 gram
kaşar peyniri -
Yarım
fincan zeytinyağı -
Kırmızı
pul biber, kekik, tuz ve karabiber...
Pizza Yapılışı
;
“Züğürt Ağa”... çünkü ismi lazım olmayan pizzacıların Super Supreme’i gibi içinde salamlar, sucuklar yok... Türkiye için seve seve kampanyasına biz de katkıda bulunuyoruz ve size olabildiğince az maliyet ile pizza yapımını gösteriyoruz. Diğer yemek tariflerimize göre biraz daha meşakkatli bir yemek ama aynı zamanda da yaptıktan sonra insanlara hava atabileceğiniz bir ziyafet... Tarif ederken çok tereddütte kaldım acaba pizzanın hamurunu dışarıdan mı alsak diye düşündüm ama sonra aklımıza ilk tariflerimizden olan “Amerikan Güzeli” geldi, orada da Amerikan Salatası için gerekli olan mayonezi kolayına kaçmayıp kendimiz yapmıştık. Hem zaten isterseniz hamuru dışarıdan alıp ta kalan tarifi buradan uygulayabilirsiniz. Son bir not, hamur yapmak hiç te düşündüğüm gibi kız işi bir şey değilmiş, inanın bana acayip keyifli... Hele hele eğer sinirli bir anınızda yapıyorsanız, O yoğurma işlemi sırasında hamuru kaldırıp kaldırıp teknesine atıp sonra da yumruklayınca nasıl deşarj olunuyor anlatamam... :) Dediğim gibi uğraşmak istemeyenler en yakın fırına gidip hazır ekmek hamuru alabilirler. Ama evde yapacak olanlar beni dikkatle dinlesinler, çünkü bazı püf noktaları var ve dikkat edilmezse hamur pütür pütür oluyor... Önce eğer benim gibi kuru maya kullanıyorsanız, mayayı ıslatmalısınız. Bu işlem de şu şekilde yapılıyor; mayayı, şekeri ve yarım fincan ılık suyu bir kaseye koyun ve biraz karıştırın sonra da güneş gören bir yerde 10 dakika kadar bırakın.
Maya çözünecek ve köpük köpük olacak, bu mayanın hazır olduğu anlamına geliyor.
Artık hamuru yoğurmaya başlayabiliriz... Varsa hamur teknesine, yoksa derin bir kabın içerisine unu, tuzu, mayayı, margarini ve sütü koyup yoğurun. Ancak bu yoğurma işlemi sırasında acele davranmanız gerekiyor, aksi halde hamur topak topak olabiliyor. Bunun için bir püf noktası vereyim; süt hariç tüm malzemeleri koyduktan sonra bir miktar karıştırın ve sonra sütü ilave edin. Ancak sütü koyarken yarısını koyup beklemeyin, bir yandan yoğurun ve bir yandan da düzenli olarak sütü ilave edin. Tamamen hırsınızı aldıktan ve hamur da kulak memesi kıvamını biraz geçtikten sonra 15-20 dakika kadar hamuru dinlendirmeye bırakın.
İçinde maya olduğu için hamurunuz kabaracaktır, sakın korkmayın bir süre büyüyüp sonra duruyor :) Ancak bunu göze alarak genişçe bir kapta bırakmanız daha doğru olur, çünkü kabarınca dışarı taşabilir. Hamurumuz mayalanırken biz de pizzanın alt sosunu, yani ekmek kısmının üzerine sürülecek sosu hazırlayabiliriz. Bunun için büyükçe bir domatesi rondodan geçirin, 1 çorba kaşığı salça ilave edin, biraz zeytinyağı, birer çay kaşığı tuz, kimyon ve karabiber ekledikten sonra 5 dakika kadar karıştırarak pişirin. İsteğinize göre sos içerisine kekik te ilave edebilirsiniz...
Harcın yani pizzanın üzerine konulacak malzemelerin hazırlanması ise çok daha basit. Tamamen isteğinize göre değiştirebileceğiniz malzemeleri -ki biz mantar, sosis, mısır, zeytin ve dolmalık biberi tercih ettik- dilimleyerek bir kap içerisine koyun. Bu işlemleri yaparken fırını 200ºC'ye ayarlayın. Birazdan ihtiyacımız olacak.
Bunun içerisine; yarım yemek kaşığı salça eklenmiş 1 domates rendesini, baharatları ve yarım fincan kadar zeytin yağını ekleyerek iyice karıştırın.
Eğer hamurumuz hazırsa (üzerinde tabaka şeklinde çok hafif bir sertleşme olabilir), yağlanmış tepsiye yayabiliriz. Burada da yine tamamen sizin isteğinize göre kalın ya da ince hamur yapmanız mümkün. Biz kalın hamuru tercih ettik, ama eğer isterseniz bunu iki tepsiye de bölebilir ya da daha büyük bir tepside daha ince yayarak yapabilirsiniz. Hamuru yaydıktan sonra hazırlamış olduğumuz ve çok sıcak olmayan sosu her tarafına eşit dağılacak şekilde sürün.
Bu sosun üzerine kaşarların 1/3’ünü serpin (rendenin kalın tarafıyla rendeleyebilirsiniz, ya da basitçe rondodan geçirebilirsiniz) ve bunun üzerine de malzemelerimizi yayın...
Artık pizzamızı daha önceden 200ºC’ye ısıtılmış fırına verebiliriz. Yaklaşık 40 dakika sonra nefis bir ziyafet sizi bekliyor olacak, burada önemli olan pizzanın altının pişmesi, fırınınızın ayarını buna göre yaparsanız daha iyi bir sonuç alabilirsiniz. Son olarak pizzanın çıkartılmasından birkaç dakika önce üzerine kaşarların geri kalanını da dökebilirsiniz. Hem çok güzel görünecek hem de çok lezzetli olacaktır.
Umarım beğenirsiniz, dediğim gibi biraz zahmetli ama kesinlikle çok lezzetli...
Afiyet olsun!
Denediğiniz diğer Pizza tariflerini lütfen bizimle de paylaşın.
Yeni tariflerden haberdar olmak istiyorsanız ücretsiz ÜYE OLUN
|